Opdateret torsdag den 24. august 2023
Du er her: Home > lyngsaa
 

Lyngsaa kirkegård

På siden kan du søge efter slægtninge begravet på Lyngsaa Kirkegård. For fotografering og registrering af samtlige gravsten står Thorkild Søndergaard. Billederne er fra sommeren 2006.
Foto og data opdateret i 2017 og 2023 af Leif Sepstrup.

  • Statistik for kirkegården: Gravsten: 584. Personer: 944.


  • Finder du fejl i data, vil vi meget gerne have besked.
    Mail om rettelser til webmaster.

    Søg efter:     

    Ønsker du visning af alle, indtaster du %-tegnet.

    Tilbage

    I Arkivloven fra 1. juli 2003 er reglen for arkivaliernes tilgængelighed ti år, når der udelukkende er tale om oplysninger om afdøde. Reglen er videreført her. Det betyder, at grave, der på søgetidspunktet er mindre end ti år gamle, ikke vises som resultat ved en søgning efter den pågældende person.


    Lyngsaa kirke

    Lyngsaa Kirke

    I 100 år har Lyngsaa kirke ligget på bakken lidt syd for byen. Den står som et symbol på tidligere generationens kamp for at få opfyldt et brændende ønske om at bygge en kirke på deres egn, så de ikke længere skulle gå den lange vej til Albæk for at komme til gudstjeneste. Kirken har nu gennem skiftende tider været rammen om beboernes liv i glæde og sorg.

    Interieur fra Lyngsaa Kirke Den smukke røde bygning fremtræder med tårn, skib og kor som en harmonisk helhed. Særpræget tilføres af stræbepillerne og de smukke kamtakkede gavle. Fra kirkegården er der en storslået udsigt over land og hav, og fra tårnet kan man se langt ud over Kattegat, og i klar vejr skimte Læsø ude i horisonten.

    Hans Peter Sørensen født i Lyngsaa 9. juli 1891

    Hans Peter Sørensens gravsten I 1909 rejste han til Iowa. En farmer med danske rødder havde været i Vendsyssel for at finde karle til sin farm i Iowa USA, som han så betalte billetten for. På denne tur fik han også ansat Hans Peter. Efter et par måneder blev Hans Peter klar over, at farmeren groft underbetalte sine karle. Så han løb af pladsen, derefter levede han af forskellige jobs som skovhugger, smed og meget andet.

    Da første verdenskrig kom, meldte hans sig til 337. Field Artilleri korps, et af de mange frivillige korps med et højt nummer, som optog frivillige til krigen i Europa. De enkelte stater i USA, i dette tilfælde Iowa, stillede regimenter til rådighed for krigen. Hans Peter blev soldat i Frankrig, som menig i et stabskompagni.

    Hans Peter vendte hjem til Danmark i slutningen af 50erne eller først i 60erne, velsagtens i forbindelse med sin pensionering, hvor han har modtaget den Amerikanske stats veteranpension. Han boede først ved broderen Martin Sørensen i Voersaa, senere byggede han en lille hytte ved åen, i Voersaagaards lergrav.

    Da han døde, blev han begravet på Lyngsaa kirkegaard, under den specielle sten, som USA altid sætter over deres krigsveteraner. I USA ses disse veterankirkegårde med tusindvis af ens sten med navn, grad, tjenesteenhed, krigsbegivenhed og data. I den øverste cirkel er der indsat det kendetegn som pågældendes konfession var.

    Flere kirkegårde fra området kan ses på: Projekt Gravsten